Údržby kávovarov
Ako má vyzerať údržba kávovaru?
Správna údržba kávovaru zaberie len niekoľko minút, ale pre chuť vášho obľúbeného moku môže byť kľúčová. Medzi rituály dennej údržby patria čistenie cappuccinátora, denné čistenie hlavy, či páky, dopĺňanie čerstvej vody, vylievanie odpadovej vody a vysypávanie nádobky na odpad. Raz za týždeň by ste mali prečistiť aj spárovaciu jednotku, ďalšia údržba je už náročnejšia.
Tak ako každý iný mechanizmus, aj kávovar si zaslúži pravidelnú starostlivosť a pozornosť. Ide hlavne o preventívnu záležitosť, ktorá napomáha minimalizovať finančne nákladnejšie opravy a výmeny náhradných dielov. U nás, v COFFIXE, sa takýto servis volá „pravidelná údržba“. Pravidelné intervaly závisia od vyťaženosti konkrétneho prístroja. Ak má kávovar odporúčanú dennú produkciu 20-30 nápojov a reálne ich aj pripraví, treba takúto údržbu vykonávať raz za mesiac. Druhá varianta je podľa pretečených litrov, na čo Vás určité tipy kávovarov upozornia samy. Takáto služba v sebe zahŕňa nasledovné úkony:
Odvápnenie – DEKALCIFIKÁCIA
odstránenie usadeného vodného kameňa (vápnika) z celého systému kávovaru, kadiaľ preteká či už studená alebo horúca voda. Na tento účel sa používajú originálne výrobcom odporúčané chemické prípravky, ktoré sú samozrejme zdraviu nezávadné.
Na trhu je dostupných veľa druhov odvápňovacích prípravkov, ale niektoré z nich môžu byť príliš agresívne voči plastovým a gumeným súčastiam kávovaru. Veľa z nich je určených len pre prekvapkávače a rýchlovarné kanvice. V žiadnom prípade nepoužívajte OCOT, pretože nepriaznivo reaguje s materiálmi, z ktorých sú vyrábané ohrievacie telesá. Navyše zanecháva nepríjemný zápach v celom kávovare. Množstvo kávovarov ponúka funkciu automatického odvápnenia, takže uživateľ si môže po zakúpení originálneho prípravku dekalcifikáciu urobiť v pohodlí domáceho prostredia. Za žiadnych okolností nepodceňujte vplyv vodného kameňa na Váš kávovar, pretože s tým priamo súvisia záručné podmienky a predajca Vám nemusí uznať reklamáciu spôsobenú nesprávnym alebo nedostatočným odvápňovaním kávovaru.
Výmena filtra
Aj keď filter mnohí kávičkári považujú za najmenej dôležitú časť kávovaru, opak je pravdou. Jeho pravidelnou výmenou zabezpečíte, že vašu kávu budete pripravovať z mäkšej vody a výrazne zamedzíte usadzovaniu vápnika vo vašom prístroji. Filter sa odporúča meniť každé dva mesiace.
Sparovacia jednotka
vyčistenie a premazanie sparovacej jednotky. Tento mechanizmus má za úlohu stláčať namletú kávu a následne ju pod tlakom pretlačí horúcou vodou. Nedostatočné premazávanie má za následok, že prevodové ústrojenstvo slúžiace na pohon SJ je príliš namáhané a je náchylnejšie na poruchy. Rýchlejšie sa samozrejme opotrebujú aj tesnenia SJ. Zanesená SJ zase priveľmi namáha čerpadlo. Na čistenie od kávových usadenín sa okrem iného používa aj špeciálna odmasťovacia tabletka. Zlepšuje prietok a pomáha odstraňovať aj pachuť z mastných usadenín.
Preč s usadeninami
Okrem výživných látok v každom kávovom zrnku je olej, ktorý produkuje usadeniny. Tie je nutné odstrániť pri odmasťovaní a pravidelnom servise kávovaru. Spárovacia jednotka a jej čistenie je pritom kľúčová, aby vaša káva bola vždy v skvelej kvalite. Odborníci odporúčajú, aby sa čistila aspoň raz za týždeň, spravidla po maximálne 500 jednotkách kávy. V prípade, že máte kávovar, kde sa nedá spárovacia jednotka vybrať ľahko, nechajte servis a čistenie na odborníkov.
Výmena filtra
Aj keď filter mnohí kávičkári považujú za najmenej dôležitú časť kávovaru, opak je pravdou. Jeho pravidelnou výmenou zabezpečíte, že vašu kávu budete pripravovať z mäkšej vody a výrazne zamedzíte usadzovaniu vápnika vo vašom prístroji. Filter sa odporúča meniť najneskôr každé dva mesiace.
Kontrola a nastavenie
pri pravidelnej údržbe máte zároveň istotu, že servisný technik preverí celkovú funkčnosť kávovaru a nastaví všetky parametre tak, aby príprava kávy bola na čo najvyššej úrovni. V prípade, že sú zistené nejaké existujúce alebo hroziace poruchy, technik Vás na ne upozorní a ponúkne Vám riešenie ich odstránenia.
Správna údržba kávovaru zaberie len niekoľko minút, ale pre chuť vášho obľúbeného moku môže byť kľúčová. Medzi rituály dennej údržby patria čistenie cappuccinátora, denné čistenie hlavy, či páky, dopĺňanie čerstvej vody, vylievanie odpadovej vody a vysypávanie nádobky na odpad.